El cultiu de la tòfona negra salva la producció d’una mala temporada

La producció de tòfona a nivell estatal s’ha vist afectada per la manca de precipitacions i per les elevades temperatures des del mes de maig de l’any passat. 

Tot i això, a Catalunya,  gràcies al conreu i al reg de suport, s’ha pogut arribar a unes tres tones de tòfona negra (Tuber melanosporum), una quantitat lleugerament inferior a la de la darrera temporada.  

Aquesta davallada de la producció a nivell global ha fet incrementar els preus, arribant a pagar-se un preu mig al voltant dels 500 €/kg  als productors i amb  preus molt elevats al mercat internacional. 

La producció catalana es concentra majoritàriament a la província de Lleida, on s’ha desenvolupat més el seu conreu. Catalunya, tot i no ser un gran productor, té un pes molt important en les exportacions a nivell estatal. Segons dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya representa prop d’un 32% de les exportacions de tòfona fresca i un 57% de la tòfona en conserva de tot l’estat. Lleida té una quota de mercat de gairebé el 70% de les exportacions catalanes de tòfona fresca. Els principals destinataris són França (27%) i Estats Units (18%).

Compartir: