Visita a Itàlia de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya

L’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (www.productorstofona.cat) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) van organitzar un viatge amb 28 productors catalans de tòfona per conèixer la cadena de valor sector tofoner italià, amb el suport del projecte BioMarkets.

En aquest viatge els productors catalans van mantenir una trobada amb el President de l’Associació de comerciants de Tòfones d’Abruzzo, la qual agrupa a més de 40 empreses comercialitzadores de tòfona. Vam poder conèixer més sobre la valorització del producte, tipus de contractes de compra de tòfona i les conseqüències del canvi climàtic en la comercialització de tòfones.

Van visitar la població de Pietralunga on els va rebre l’alcalde la població, que va explicar la importància del sector tofoner en la creació de llocs de treball i activitat econòmica en un petit municipi. Allà es va visitar l’empresa Giuliano Tartufi, una de les més importants del món en la comercialització de tòfones. A la Fira de tòfona “Bianco Pregiato” de Cità di Castello, van conèixer com organitzen les fires per promoure el consum de tòfona i el turisme al voltant d’aquest producte.

En la trobada amb l’alcalde de Norcia i amb la Federació italiana de productors FITA (Federazione Italiana Tartuficoltori Associati), es va realitzar una jornada tècnica on es van presentar les tasques que està duent a terme el CTFC en el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya.

Es va visitar plantacions per a la producció de tòfona negra a Pietralunga, Cascia i Norcia i tòfona d’estiu a Francavilla Al Mare. També es va anar a un bosc productor de tòfona blanca (Tuber magnatum) i de plantacions per a la producció d’aquesta preuada tòfona a San Giovanni d’Asso; i com s’organitza turisme rural al voltant de la tòfona a l’Azienda Agricola Loghi de la ma de Gianfranco Berni, fundador de la “Associazione Tartufai Senesi” i president de la Federació italiana de productors (FITA – Federazione Italiana Tartuficoltori Associati).

Compartir: